Apa Itu Consensus Algorithm? Masa Depan Blockchain

Jika Anda sering membaca berita atau maklumat mengenai cryptocurrency, sudah tentu Anda harus melihat perkataan PoW (proof of work) dan PoS (proof of stake). Ya, kedua-dua istilah ini termasuk consensus algorithm yang digunakan pada teknologi blockchain.

Kadang-kadang, perkembangan atau sesuatu yang berkaitan dengan PoW dan PoS sentiasa menjadi perkara yang dibincangkan oleh komuniti kripto.

Ini kerana sebagai sebahagian daripada teknologi blockchain, tentu saja perkembangan consensus algorithm boleh membuat seseorang membuat keputusan.

Adakah Anda masih ingat, bagaimana jenis kripto yang menggunakan consensus algorithm jenis PoW seperti Bitcoin telah menjauhkan pelabur dan trader?

Ini kerana algoritma konsensus jenis proof of work dianggap tidak mesra alam, kerana proof of work ini memerlukan kuasa elektrik yang sangat besar.

Okay, jika Anda tidak tahu secara terperinci mengenai algoritma konsensus, jangan risau kerana dalam artikel ini akan dibincangkan sepenuhnya.

Apa itu Consensus Algorithm?

apa itu consensus algorithm
Credit: adoriasoft.com

Pada asasnya, algoritma konsensus adalah mekanisme yang digunakan oleh komputer dan sistem blockchain untuk meluluskan kehadiran data baru tambahan di dalamnya.

Adakah Anda masih keliru? Oke, inilah ilustrasinya ya sehingga Anda mengerti lebih baik.

Sekiranya seperti ledger, maka teknologi blockchain adalah pelbagai helaian transaksi yang menyusun satu sama lain.

Satu transaksi (block) akan berkaitan dengan yang lain. Oleh itu, ia akan membentuk rantaian transaksi. Ledger ini memang boleh diakses dan dapat dilihat oleh semua orang, tetapi sangat sukar untuk diubah.

Pengguna teknologi blockchain sememangnya tidak boleh mengedit data transaksi yang terkandung di dalamnya, tetapi mereka boleh menambah blok data transaksi baru.

Anda perlu tahu bahawa blok data transaksi baru ini hanya boleh ditambah jika algoritma konsensus telah bersetuju dengan penambahan data ini.

Mengapa mekanisme ini diperlukan dalam teknologi blockchain?

Seperti yang kita tahu, jika cryptocurrency ini tidak ada kuasa yang mengawasi perjalanan aktiviti di dalamnya.

Oleh itu, keseluruhan sistem yang membina crypto dibuat dengan cara yang decentralized supaya dalam membuat keputusan, verification, dan authentication yang berlaku pada blockchain mesti melibatkan semua orang di dalamnya.

Di samping itu, algoritma konsensus juga merupakan single source of truth yang berkaitan dengan sama ada transaksi yang dibuat oleh seseorang adalah benar.

Ini sudah tentu untuk menghalang seseorang daripada merakam transaksi dua kali (double spending).

Cara Algoritma Konsensus Berfungsi

cara algoritma konsensus berfungsi
Credit: analyticsindiamag.com

Anda perlu tahu bahawa dalam dunia cryptocurrency, keseluruhan baki kripto yang dimiliki oleh semua orang akan direkodkan dalam database yang dipanggil blockchain.

Kemudian, semua data akan diterbitkan dalam peranti yang lebih dikenali sebagai nod, yang merupakan pelbagai titik akhir komunikasi rangkaian, seperti komputer.

Dalam kes ini, nod yang disebut di sini adalah komputer yang dimiliki oleh pengguna rangkaian blockchain.

Apabila transaksi baru ditambah ke blockchain, pengguna blockchain akan mengesahkan aktiviti melalui nod yang mereka ada.

Sementara itu, pengguna yang ingin menjadi validator transaksi di blockchain mesti menyediakan stake.

Dalam kes ini, stake adalah nilai yang validator mesti meletakkan sebagai jaminan bahawa mereka tidak akan bertindak secara tidak jujur dalam merekodkan transaksi.

Jika tertangkap tidak jujur, maka mereka akan kehilangan stake yang mereka miliki. Tetapi jika mereka berjaya melakukan tugas mereka, maka validator akan mendapat reward.

Reaward biasanya dari protokol blockchain cryptocurrency native yang datang dari fee yang telah dibayar oleh pengguna lain.

Jenis Algoritma Konsensus

jenis algoritma konsensus
Credit: hackernoon.com

Anda perlu tahu bahawa setiap blockchain mempunyai algoritma konsensus sendiri. Oleh itu, mekanisme ini juga berbeza.

Terdapat beberapa jenis algoritma konsensus, iaitu seperti berikut:

1. Proof of Work

Konsensus proof of work adalah jenis pertama algoritma konsensus yang pernah digunakan. Ini kerana PoW digunakan oleh blockchain Bitcoin dan juga digunakan oleh kebanyakan Altcoins generasi pertama.

Dalam konsep proof of work, yang mempunyai peranan validator transaksi adalah miner.

Dalam kes ini, mereka boleh menambah blok data transaksi baru pada blockchain jika miner berjaya menyelesaikan formula matematik yang sangat kompleks.

Jika miner telah berjaya dan boleh memberikan bukti kerja keras yang telah dilakukan mereka (proof of work), maka mereka boleh menambah blok data transaksi baru pada blockchain.

Walau bagaimanapun, aktiviti algoritma proof of work ini boleh dikatakan menghasilkan kos yang besar.

Setiap miner sudah tentu memerlukan sistem komputer dengan spesifikasi yang tinggi untuk bersaing dengan miner lain apabila mining kripto.

Oleh itu, miner perlu membelanjakan wang untuk membeli pelbagai hardware, software, dan juga elektrik untuk proses mining kripto.

2. Proof of Stake

Jenis algoritma konsensus berikutnya adalah PoS (Proof of Stake). Algoritma ini digunakan secara meluas oleh aset kripto baru seperti Cardano dan Ethereum.

Dalam algoritma PoS ini, validator tidak memerlukan pelaburan dalam perkakasan. Walau bagaimanapun, mereka perlu melabur dalam cryptocurrency.

Apa alasannya?

Algoritma ini mempunyai konsep di mana seseorang boleh melakukan mining atau pengesahan transaksi aset kripto mengikut bilangan syiling crypto yang dipegang.

Ini bermakna bahawa lebih banyak aset kripto yang dimiliki oleh miner, semakin banyak kuasa tawar-menawar yang mereka ada dalam mining aset kripto.

Tidak seperti algoritma PoW yang memerlukan mesin canggih untuk melakukan mining, algoritma PoS boleh dilakukan menggunakan komputer biasa.

Walau bagaimanapun, Anda perlu mengunci cryptocurrency yang Anda ada dalam crypto wallet.

Kemudian duit syiling yang Anda simpan di crypto wallet boleh digunakan untuk (stake) sama ada transaksi baru sesuai direkodkan ke blockchain atau tidak.

Sekiranya transaksi diluluskan, maka validator boleh mendapatkan reward dalam bentuk bayaran. Tetapi, jika validator tidak jujur, maka wang kripto yang digunakan untuk stake akan hilang.

Proses algoritma proof os stake ini dianggap lebih murah dan juga lebih cepat daripada algoritma proof of work.

Ini adalah salah satu sebab aset kripto Cardano (ADA) mempunyai keyakinan yang tinggi daripada pelabur kripto. Oleh itu, Cardano boleh dimasukkan ke dalam senarai 10 aset kripto teratas dalam markey capitalization.

3. Proof of Burn

Jenis ketiga algoritma konsensus adalah PoB (proof of burn), yang merupakan algoritma dengan mekanisme pembakaran duit syiling untuk meningkatkan nilai duit syiling tersebut.

Pada asasnya konsep ini berbeza dengan proof of work dan proof of stake.

Algoritma PoB, ini memerlukan validator untuk menghantar duit syiling ke alamat tertentu sebagai bukti bahawa mereka sudah mengesahkan transaksi di blockchain.

Semakin banyak duit syiling yang dibakar oleh validator, semakin banyak peluang akan dipilih dalam mining blok seterusnya.

Walau bagaimanapun, duit syiling yang telah dibakar sudah tentu tidak lagi boleh digunakan atau diakses atau dikira sebagai syiling yang telah digunakan.

Mekanisme algoritma ini boleh dikatakan akan menyebabkan kerugian pada mulanya, tetapi algoritma ini boleh menjadi pelaburan untuk tempoh panjang.

Sesetengah mata wang kripto yang menggunakan algoritma proof of burn ialah Counterparty (XCP) dan Slimcoin (SLM).

4. Proof of Capacity

Jenis algoritma konsensus terakhir adalah PoC (proof of capacity), di mana validator akan melabur dalam kapasiti ruang penyimpanan yang ada.

Semakin banyak kapasiti penyimpanan yang dimiliki oleh validator, semakin besar peluang untuk dapat melakukan mining blok seterusnya dan mendapat reward dalam bentuk blok.