Apa Itu Crypto Wallet? Cara Berfungsi dan Jenis Address

Bitcoin sememangnya salah satu aset digital kripto yang boleh dikatakan teknologi baru yang diperkenalkan pada tahun 2009 oleh Satoshi Nakamoto. Jika kita bercakap tentang Bitcoin sudah tentu berkait rapat dengan Crypto wallet.

Oleh kerana Bitcoin adalah cryptocurrency pertama yang dicipta, sudah tentu kewujudannya lebih popular jika dibandingkan dengan crypto lain.

Menggunakan Bitcoin membolehkan Anda membuat kiriman wang atau menerima wang dari internet, walaupun kepada seseorang yang Anda tidak kenali.

Untuk menerima dan juga membuat kiriman Bitcoin Anda memerlukan wallet yang boleh menyimpan Bitcoin (BTC) sebelum digunakan.

Okay jika Anda masih keliru tentang Crypto wallet address, kami akan membincangkan sepenuhnya dalam artikel ini. Mari kita lihat artikel ini!

Apa Itu Crypto Wallet?

apa itu crypto wallet

Cryptocurrency seperti Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Litecoin (LTC), dan sebagainya adalah aset digital yang tidak mempunyai bentuk fizikal.

Ini sudah tentu membuat mata wang kripto tidak boleh disimpan dalam dompet biasa.

Oleh itu, cryptocurrency memerlukan software yang mempunyai fungsi sebagai tempat untuk menyimpan dan juga menguruskan aset digital cryptocurrency ini.

Pada asasnya crypto wallet (seperti Bitcoin wallet) adalah tempat bagi pengguna untuk menyimpan baki kripto dengan selamat, praktikal, dan juga cekap.

Dalam erti kata lain, Bitcoin wallet adalah software yang boleh digunakan oleh pengguna Bitcoin untuk menerima dan menghantar kripto Bitcoin.

Cara Crypto Wallet Berfungsi

cara crypto wallet berfungsi

Anda perlu tahu bahawa dompet kripto ini berbeza dari dompet digital yang sudah kita ketahui, sebenarnya crypto wallet ini tidak menyimpan mata wang digital.

Ya, aset kripto seperti Bitcoin, Ethereum, BNB, Litecoin, dan sebagainya tidak disimpan dalam dompet.

Jadi, maklumat atau data apa yang disimpan dalam dompet kripto? Di manakah sebenarnya aset kripto yang Anda miliki disimpan?

Dompet crypto adalah software yang hanya menyimpan kunci rahsia (private key) yang digunakan untuk mengesan pemilikan, menerima, atau menggunakan cryptocurrency.

Jadi, aset kripto yang Anda miliki sebenarnya tidak ada dalam wallet, tetapi disimpan dan juga diuruskan dalam teknologi blockchain.

Privat key adalah kod rahsia yang digunakan untuk membuat tandatangan digital apabila Anda membuat pelbagai transaksi menggunakan blockchain.

Transaksi yang dipersoalkan tentu saja menerima atau menghantar cryptocurrency. Setiap privat key mempunyai pasangan iaitu public key.

Public key inilah berada di alamat akaun Anda di atas blockchain.

Apabila Anda membuat transaksi di rangkaian blockchain, software wallet yang Anda ada akan menghantar data transaksi dan juga tandatangan digital yang dibuat oleh private key wallet Anda.

Hanya transaksi dengan tandatangan digital yang betul, yang akan diproses di rangkaian blockchain.

Dalam erti kata lain, privat key adalah kunci kepada pemilikan aset digital yang wujud di rangkaian blockchain.

Apa Itu Crypto Wallet Address?

apa itu crypto wallet address

Crypto wallet address adalah alamat di atas blockchain yang dibuat dari public key, yang terdiri daripada 26 – 36 aksara alfanumerik.

Address ini sering digunakan untuk menjalankan pelbagai transaksi menggunakan teknologi blockchain seperti menerima dan menghantar aset digital kripto.

Di samping itu, address ini juga boleh digunakan untuk mengesan transaksi kripto dalam blockchain explorer.

Pada asasnya setiap blockchain seperti Bitcoin dan Ethereum mempunyai format alamat yang berbeza. Sebagai contoh, Bitcoin wallet address yang sentiasa bermula dengan 1, 3, atau bc1.

Pada masa ini terdapat 3 format Bitcoin wallet address, iaitu seperti berikut:

  • P2PKH (Pay to Public Key Hash) adalah jenis Bitcoin wallet address yang bermula dengan nombor “1”, contoh 1BvBMSEYstWetqTFn5Au4m4GF.
  • P2SH (Pay to Script Hash) adalah jenis Bitcoin wallet address yang bermula dengan nombor “3”, contoh 3J98t1WpEZ73CNmQviecrnyiWrnqRhWNLy.
  • Bech32 adalah jenis Bitcoin wallet address yang bermula dengan “bc1”, contoh bc1qar0srrr7xfkvy5l643lydnw9re59gtzzwf5mdq.

Jenis Crypto Wallet

jenis crypto wallet

Anda perlu tahu bahawa terdapat beberapa jenis crypto wallet hari ini, iaitu seperti berikut:

1. Dompet Kripto Ponsel

Ya, seperti namanya jenis dompet kripto ini boleh digunakan pada telefon pintar yang nda ada.

Jenis dompet ini adalah yang paling mudah diakses, kerana Anda boleh mengaksesnya melalui telefon pintar yang Anda ada.

Walau bagaimanapun, pembekal perkhidmatan dompet akan mengetahui kunci dompet yang Anda ada, jadi risiko hack lebih tinggi dan akan menjadikan aset digital Anda tidak benar-benar selamat.

Kerana jika kod laluan diketahui oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, Anda sudah tentu boleh kehilangan aset kripto yang Anda miliki.

Oleh itu, jika Anda ingin menggunakan jenis dompet ini, Anda harus memilih penyedia perkhidmatan dengan reputasi dan keselamatan yang baik.

2. Dompet Kripto Web

Sebenarnya jenis dompet ini hampir sama dengan jenis dompet telefon pintar, mudah diakses dan juga mudah digunakan.

Tetapi berisiko kerana jika ada pihak yang mengetahui beberapa butiran peribadi Anda seperti nombor telefon, alamat e-mel, dan juga tarikh lahir, maka akaun Anda boleh hacked.

Oleh itu, Anda harus berhati-hati dan cuba memberitahu operator atau penyedia perkhidmatan untuk memberi amaran jika ada sesuatu yang salah dalam akaun Anda.

Di samping itu, Anda juga tidak cuai berkongsi maklumat mengenai data peribadi yang Anda ada dengan orang lain yang tidak dikenali.

3. Dompet Kripto Desktop

Dompet kripto desktop adalah software yang boleh Anda pasang pada komputer Anda.

Pada asasnya, jika dibandingkan dengan jenis dompet sebelumnya yang telah dibincangkan di atas, jenis dompet desktop ini lebih selamat.

Tetapi hacker masih boleh mengeksploitasi kelemahan dalam keselamatan, seperti mengekstrak frasa pemulihan akaun yang tidak encrypted, untuk mencuri aset digital Anda.

Oleh itu, sangat penting untuk menggunakan dompet yang sudah encrypt privat key Anda dan pemulihan akaun frasa.

4. Dompet Kripto Hardware

Hardware wallet adalah seperti hard drive external untuk aset crypto yang Anda miliki. Ini adalah peranti fizikal yang Anda boleh pasang ke komputer Anda.

Jika dibandingkan dengan semua jenis dompet yang telah dibincangkan sebelum ini, jenis dompet ini adalah yang paling selamat.

Ini kerana dompet jenis ini mengehadkan pendedahan aset kripto Anda kepada internet dan hacker.

Walau bagaimanapun, agar peranti ini selamat dan juga dapat berfungsi dengan baik, Anda mesti memastikan untuk meletakkan peranti ini di tempat yang selamat.