10 Senarai Cara Mendapatkan Bitcoin Percuma di Malaysia

Bitcoin kini popular, bersama-sama dengan pembangunan dunia cryptocurrency. Ya, Bitcoin adalah satu jenis cryptocurrency, dan merupakan aset digital kripto pertama yang dicipta.

Aset digital ini banyak permintaan oleh orang kerana Bitcoin boleh digunakan sebagai perniagaan yang sangat menarik dengan potensi keuntungan yang besar.

Perbezaan antara Bitcoin dan mata wang fiat adalah bahawa Bitcoin mempunyai jumlah yang terhad. Ini sudah tentu tidak seperti mata wang fiat yang boleh terus dikeluarkan oleh bank pusat negara.

Dalam kes ini, Bitcoin hanya mempunyai supply 21 juta syiling. Di samping itu, Bitcoin tidak mempunyai agensi yang mengawal rangkaiannya.

Nilainya semakin meningkat, tentu saja ramai orang yang ingin mengumpul Bitcoin. Salah satu cara untuk melakukan ini adalah dengan mining.

Tetapi selain menggunakan cara mining Bitcoin, Anda juga boleh melakukan beberapa cara lain untuk mendapatkan Bitcoin secara percuma.

Berikut adalah beberapa cara nak dapatkan Bitcoin secara percuma.

1. Airdrop Crypto

airdrop cryptocurrency
Credit: coindesk.com

Cara pertama untuk mendapatkan Bitcoin secara percuma adalah dengan Airdrop. Anda perlu tahu bahawa biasanya developer cryptocurrency berkongsi aset kripto secara percuma.

Pada asasnya Airdrop adalah salah satu aktiviti untuk memasarkan cryptocurrency kepada orang ramai dengan berkongsi cryptocurrency secara percuma dengan terma dan syarat yang berkenaan.

Adakah benar bahawa syarikat itu memberikan Bitcoin secara percuma?

Jawapannya adalah ya dan tidak. Kebanyakan syarikat tidak akan memberi Anda airdrop dalam bentuk Bitcoin.

Tetapi, dalam bentuk aset kripto yang mereka keluarkan. Dalam kes ini, Anda hanya perlu menukar untuk Bitcoin.

Oleh itu, saya masih menulis cara ini sebagai cara untuk mendapatkan Bitcoin secara percuma.

Ya, kerana biasanya mereka memberi Bitcoin secara percuma tanpa sebarang terma dan syarat yang perlu dilakukan.

Sekali lagi saya mengingatkan Anda bahawa Anda akan menerima aset kripto yang mungkin dalam bentuk Bitcoin atau aset kripto lain.

Tidak, kerana biasanya mereka membuat acara airdrop dengan tujuan pemasaran dan supaya orang dapat mengetahui lebih lanjut mengenai kripto yang mereka tawarkan.

Oleh itu, biasanya mereka menyediakan terma dan syarat untuk bakal penerima airdrop untuk melakukan sesuatu yang berkaitan dengan pemasaran, seperti tweet semula kandungan mereka, menyebarkan kandungan mereka kepada orang lain, dan sebagainya.

Pada masa ini saya jarang memburu acara airdrop, kerana terdapat banyak cara yang lebih baik dan juga menguntungkan yang boleh Anda lakukan.

2. Menjalankan Kempen di Bitcointalk

menjalankan kempen di bitcointalk
Credit: commos.wikimedia.com

Cara seterusnya untuk mendapatkan Bitcoin percuma adalah dengan menjalankan kempen di Bitcointalk. Sebelum melakukan ini, Anda mesti mempunyai akaun di laman Bitcointalk.

Anda perlu tahu bahawa Bitcointalk adalah forum terbesar untuk dunia cryptocurrency.

Di samping itu, biasanya terdapat beberapa acara airdrop yang memerlukan hunter airdrop untuk post kandungan di Bitcointalk.

Dalam kes ini, Anda hanya perlu menulis artikel original yang berkaitan dengan cryptocurrency. Biasanya jika Anda adalah full member, Anda akan dapat memperoleh hasil yang boleh dikatakan agak banyak.

Kaedah ini boleh dikatakan sangat mudah, kerana Anda hanya perlu membantu dan menulis sesuatu mengenai kripto dalam forum Bitcointalk.

Kaedah ini sudah tentu sangat sesuai untuk digunakan jika Anda masih pemula dalam dunia cryptocurrency.

3. Bitcoin Affiliate

bitcoin affiliate programs
Credit: shoutmeloud.com

Bitcoin Affiliate adalah cara pemasaran yang boleh digunakan oleh platform crypto exchange untuk mendapatkan lebih banyak pengguna.

Sistem ini adalah bahawa Anda menjemput orang lain untuk menyertai platform crypto exchange dengan menggunakan link afiliasi Anda.

Oleh itu, Anda akan mendapat ganjaran apabila ada orang yang membuat transaksi atau mendaftar ke platform crypto exchange menggunakan link afiliasi yang Anda miliki.

Reward yang Anda dapat biasanya dalam bentuk aset digital cryptocurrency, biasanya dalam bentuk Bitcoin.

4. Bitcoin Faucet

bitcoin faucet
Credit: bitcoinik.com

Bitcoin faucet adalah aplikasi atau laman web yang memberi Anda aset digital Bitcoin secara percuma dengan menyelesaikan tugas-tugas tertentu.

Tugas yang diberikan ini tentu saja terdapat banyak seperti captcha, menonton iklan, mengambil kuiz, mengambil tinjauan, bermain permainan, dan sebagainya.

Sesungguhnya reward yang diberikan tidak banyak, hanya kira-kira 1 Satoshi atau sama dengan 0.00000001 Bitcoin.

Untuk dapat menggunakan Faucet ini, Anda hanya perlu mencari beberapa laman web atau aplikasi yang menyediakan perkhidmatan yang boleh dipercayai.

5. Bitcoin Software

bitcoin software
Credit: worldfinancialreview.com

Penggunaan Bitcoin software hampir sama dengan aktiviti mining Bitcoin, tetapi tanpa menggunakan hardware mahal dan kos elektrik yang besar.

Dengan menggunakan software Bitcoin ini menjadi salah satu cara untuk mendapatkan Bitcoin yang boleh Anda lakukan dari komputer biasa.

Walau bagaimanapun, jumlah Bitcoin yang Anda boleh dapatkan tidak sebesar jika Anda melakukan aktiviti mining Bitcoin menggunakan hardware spesifikasi tinggi.

Nilai yang diperolehi dengan cara ini sebenarnya hampir sama dengan yang diperolehi daripada Bitcoin Faucet.

6. Memasuki Pertandingan Trading Cryptocurrency

memasuki pertandingan trading cryptocurrency
Credit: arabianbusiness.com

Cara seterusnya untuk mendapatkan Bitcoin secara percuma adalah dengan memasuki persaingan perdagangan cryptocurrency.

Terdapat beberapa bursa atau platform crypto exchange yang kadang-kadang mengadakan pertandingan perdagangan cryptocurrency.

Biasanya hadiah pertandingan perdagangan ini adalah dalam bentuk aset digital cryptocurrency baru untuk pemenang pertandingan, yang boleh ditukar dengan Bitcoin.

Dalam pertandingan ini, Anda akan dinilai berdasarkan berapa banyak keuntungan aset digital yang Anda berjaya dapatkan dengan had masa tertentu.

Jika keuntungan yang Anda dapat dari perdagangan cryptocurrency ini banyak, maka Anda akan mempunyai peluang yang sangat besar untuk menjadi pemenang.

7. Memainkan Permainan

memainkan permainan crypto
Credit: academy.binance.com

Ini adalah cara yang paling menyeronokkan untuk mendapatkan Bitcoin secara percuma.

Anda perlu tahu bahawa terdapat beberapa permainan yang akan membayar penggunanya menggunakan Bitcoin. Walau bagaimanapun, permainan seperti ini biasanya mempunyai banyak iklan di dalamnya.

Beberapa contoh permainan yang boleh Anda mainkan untuk mendapatkan Bitcoin adalah Abundance, Alien Run, Bitcoin Aliens, Bitcoin Percuma, dan sebagainya.

Sesungguhnya, dengan menggunakan kaedah ini, Anda tidak akan dapat mendapatkan sejumlah besar Bitcoin. Walau bagaimanapun, dengan cara ini aAda boleh lakukan untuk mengisi masa lapang Anda.

8. P2P Crypto

p2p cryptocurrency
Credit: news.bitcoin.com

Satu lagi cara Anda boleh melakukan ini adalah dengan membuat transaksi P2P (peer to peer lending). Bagaimana melakukannya? Adakah sama dengan sistem P2P secara umum?

Ya, cara ini adalah sama seperti P2P secara umum, Anda boleh memberi pinjaman Bitcoin dan mendapatkan return atau faedah daripada Bitcoin yang anda pinjamkan.

Ini sama seperti bank konvensional. Perbezaannya ialah Anda menggunakan Bitcoin untuk membuat transaksi.

Nota: Bagi Anda yang beragama Islam, kaedah ini termasuk riba.

Terdapat beberapa laman web yang boleh Anda gunakan untuk P2P, seperti Agora Desk, Localbitcoins, Holdhodl, Bisq, dan sebagainya.

Sebagai orang yang menyediakan pinjaman (lender), sudah tentu Anda boleh mencari laman web yang dapat memberikan return yang lebih besar.

Sementara itu, jika Anda seorang peminjam, Anda boleh mencari laman web dengan fee yang lebih kecil. Anda hanya perlu mencari dan memilih laman web yang sesuai dengan keperluan Anda.

9. Derma

derma cryptocurrency
Credit: cointelegraph.com

Anda boleh mendapatkan Bitcoin secara percuma dengan mencari beberapa laman web yang biasanya mengadakan acara derma Bitcoin.

Biasanya aktiviti derma ini dianjurkan oleh beberapa komuniti cryptocurrency serta blockchain.

Komuniti ini biasanya merupakan komuniti yang sangat aktif di banyak forum, jadi pada akhirnya menjemput ramai orang untuk menyenaraikan Bitcoin wallet address mereka.

10. Mining Bitcoin

mining bitcoin
Credit: pcmag.com

Cara terakhir untuk mendapatkan Bitcoin secara percuma adalah dengan melakukan mining Bitcoin.

Jika dibandingkan dengan cara lain, kaedah ini membolehkan Anda mendapatkan jumlah Bitcoin yang lebih besar.

Tetapi untuk dapat melakukan cara ini, Anda memerlukan beberapa hardware dan juga software dengan spesifikasi yang tinggi, serta elektrik.

Terdapat banyak cara untuk melakukan mining Bitcoin. Jika Anda tidak dapat melakukan solo mining Bitcoin, Anda boleh mengikuti program mining pool.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai mining Bitcoin, Anda boleh membaca artikel ini:

Apa itu Mining Bitcoin? Cara Berfungsi, Alat, Jenis