5 Beza Kad Kredit MasterCard dan Visa, Bagus Mana?

VISA dan MasterCard terkenal di kalangan pengguna kad kredit. Setiap kad kredit biasanya mempunyai logo ini di bahagian bawah sebelah kanan.

VISA dan MasterCard ialah provider yang membenarkan bank mengeluarkan kad kredit supaya boleh sah di peniaga yang mempunyai logo VISA atau MasterCard.

Kedua-dua pembekal ini kelihatan sangat serupa. Kedua-duanya memberikan kemudahan yang sama iaitu dengan satu kad Anda boleh menggunakannya di banyak tempat di mana-mana, pada bila-bila masa.

Bila nak buat kad kredit, biasanya ada sesetengah bank yang suka bertanya “Nak kad kredit VISA atau MasterCard”?

Untuk menjawab soalan tersebut, Anda mesti tahu perbezaan antara kad kredit MasterCard dan Visa yang hampir sama ini. Oleh itu, lihat penjelasan berikut tentang perbezaan antara VISA dan MasterCard.

Perbezaan antara MasterCard dan Visa (MasterCard Vs Visa)

beza kad kredit mastercard dan vs visa

Berikut adalah beberapa perkara yang membezakan antara kad kredit Visa dan MasterCard.

Kad Kredit MasterCardKad Kredit Visa
Nama Syarikat PengeluarMasterCard WorldwideVisa International Service Association (VISA .INC)
Lokasi SyarikatPurchase, New YorkFoster City, California
Tahun Syarikat Ditubuhkan19661955
JenisMasterCard Basic, MasterCard World and MasterCard World Elite.Visa Basic, Visa Traditional dan Visa signature.
Perlindungan PelangganSecure CodeOne Time Password (OTP)

1. Syarikat Provider

Perbezaan pertama yang jelas ialah syarikat induk kedua-dua pembekal ini. VISA ialah produk daripada Visa International Service Association (VISA .INC) yang terletak di Foster City, California. VISA INC telah ditubuhkan sejak 1955.

Manakala, MasterCard adalah produk MasterCard Worldwide. Perbadanan ini telah ditubuhkan sejak 1966 dan terletak di Purchase, New York. MasterCard ialah saingan kepada VISA, yang kedua-duanya merupakan pembekal kad kredit terbesar di dunia.

2. Populariti dan Jangkauan

Kad kredit VISA dan MasterCard akan sah di peniaga yang bekerjasama dengan provider ini. Contohnya kedai elektronik bekerjasama dengan VISA, kad kredit yang boleh digunakan ialah kad kredit VISA, kad kredit MasterCard tidak boleh digunakan.

Secara umumnya, kad kredit VISA lebih popular di negara Asia. MasterCard lebih banyak digunakan di negara Amerika dan Eropah.

3. Jenis Kad Kredit dan Faedah

Terdapat beberapa jenis kad kredit yang sama antara VISA dan MasterCard, tetapi terdapat juga yang berbeza. Perbezaan jenis ini pastinya akan memberi kesan kepada perbezaan faedah yang diberikannya.

Visa mempunyai tiga jenis tahap kad kredit iaitu basic, traditional dan Visa signature. Manakala kad kredit MasterCard menawarkan tiga jenis kad kredit, iaitu basic, World and World Elite.

4. Perlindungan Pelanggan

Kedua-dua provider ini mempunyai cara mereka sendiri untuk melindungi pelanggan. Apabila membuat transaksi dalam talian, keselamatan kad kredit Anda sangat berisiko.

Itulah sebabnya VISA menawarkan keselamatan dalam bentuk memasukkan pin statik atau One Time Password (OTP) ke dalam tetingkap Verified by VISA.

Dengan cara ini, kad kredit Anda lebih dilindungi. OTP akan dihantar apabila Anda ingin membuat transaksi ke nombor telefon bimbit yang Anda daftarkan.

Tidak seperti VISA, MasterCard menyediakan perlindungan kepada pelanggannya dalam bentuk Secure Code. Secure Code ialah kod pin tambahan yang pengguna mesti masukkan semasa berurus niaga dalam talian. Pin dibuat oleh Anda dalam talian.

5. Bayaran Transaksi

Apabila Anda berurusniaga, terdapat bayaran tambahan yang dikenakan oleh VISA atau MasterCard. Yuran atau caj tambahan oleh VISA dan MasterCard mempunyai perbezaan.

Sebagai contoh, untuk VISA jika Anda berurus niaga di luar negara, yuran atau caj yang perlu Anda bayar ialah 1% daripada jumlah transaksi Anda, manakala MasterCard mempunyai yuran atau caj yang berbeza, antara 0.2% hingga 1% bergantung kepada pedagang.