Cara Melabur Emas di Maybank MIGA-i Maybank2u Mula RM10

Seperti yang kita tahu Maybank merupakan salah satu institusi kewangan terbesar di Malaysia, sudah tentu Maybank sentiasa menawarkan perkhidmatan dan produk yang terbaik.

Salah satu perkhidmatan yang ditawarkan oleh Maybank ialah pelaburan emas. Kita sedia maklum bahawa emas merupakan komoditi yang cenderung meningkat setiap tahun.

Terdapat banyak faedah untuk melabur dalam emas. Anda perlu tahu bahawa emas boleh menandingi malah melebihi kadar inflasi.

Okay, dalam artikel kali ini kita akan membincangkan cara melabur emas di Maybank menggunakan MIGA-i Maybank2u yang patuh syariah.

Apa Itu MIGA-i?

apa Itu miga i maybank islamic gold account i

MIGA-i (Maybank Islamic Gold Account-i) adalah akaun emas pertama yang membolehkan Anda sebagai pelanggan Maybank membuat transaksi jual beli atau pelaburan, dan pemindahan emas, semuanya boleh dilakukan secara dalam talian melalui aplikasi Maybank2u.

Bukan itu sahaja, malah Anda juga boleh melabur dalam emas dengan membuat transaksi serendah RM10. Sudah tentu ini antara kelebihan yang ditawarkan oleh Maybank.

Ini kerana, di institusi kewangan lain Anda memerlukan minimum RM100 untuk boleh melabur dalam emas. Produk pelaburan emas yang ditawarkan oleh Maybank sudah tentu sangat dipercayai, jadi Anda tidak perlu risau.

Kerana produk pelaburan emas Maybank ini mempunyai ketulenan 999.9 yang mendapat akreditasi LBMA (London Bullion Market Association). Anda juga tidak perlu risau tentang keselamatan dalam menyimpan emas yang Anda miliki.

Pelaburan Emas Maybank Islamic Berhad Patuh Syariah

Bagi Anda yang ingin mengelakkan daripada dosa riba, produk pelaburan emas yang ditawarkan oleh Maybank Islamic Berhad ini sudah tentu pilihan yang tepat.

Maybank Islamic Berhad telah menyatakan bahawa hukum pelaburan emas MIGA-i adalah patuh syariah yang berbeza dengan akaun emas konvensional.

Oleh itu, pengguna Islam khususnya tidak perlu risau dengan status ini dan boleh melakukan transaksi jual beli atau pelaburan emas dengan hati yang tenang.

Perkara menarik yang ditawarkan oleh Maybank Islamic Berhad ialah spread harga emas lebih rendah berbanding harga jualan dan harga bank lain.

Selain itu, tiada yuran atau caj tambahan untuk pelaburan emas di MIGA-i Maybank2u apabila memindahkan emas dalam gram dari satu akaun ke akaun yang lain.

Harga Emas di Maybank (MIGA-i)

Sebelum anda membuat transaksi jual beli aset emas ini, sudah tentu Anda boleh menyemak dahulu harga emas di laman web rasmi Maybank Gold & Silver Counter Rates (https://www.maybank2u.com.my/maybank2u/malaysia/en/personal/rates/gold_and_silver.page).

Kemudian anda boleh menyemak harga emas yang ditawarkan di platform MIGA-i. Jika dilihat daripada kadar spread untuk jual beli adalah sekitar 1.5% untuk emas berat 100 gram dan ke atas manakala 2.4% untuk emas dengan berat bawah 100 gram.

Boleh rujuk jadual dibawah ini.

Maklumat harga emas yang ditawarkan oleh Maybank berubah sepanjang masa. Oleh itu, Anda perlu menyemak laman web rasmi Maybank.

Maybank Gold Investment Account (Effective on 17 Oct 2022 09:10 AM)

DateSelling (RM/g)Buying (RM/g)
17 Oct 2022254.35244.73

Kijang Emas Daily Prices (Effective on 17 Oct 2022 09:10 AM)

Size (oz)Selling (RM)Buying (RM)
ONE8,222.007,904.00
HALF4,189.003,952.00
QUARTER2,133.001,976.00

Maybank Silver Investment Account (Effective on 17 Oct 2022 09:10 AM)

DateSelling (RM/g)Buying (RM/g)
17 Oct 20222.902.67

Maybank Islamic Gold Account-i / MIGA-i (Effective on 17 Oct 2022 08:39:47)

Gold AmountSelling (RM/g)Buying (RM/g)
For 100 grams and above253.04249.01
For below 100 grams254.79248.51

Cara Daftar Akun MIGA-i Maybank2u

cara daftar akun miga i maybank2u

Okay, untuk Anda pelanggan Maybank yang sudah mempunyai akaun atau pengguna Maybank2u online banking, Anda berhak untuk mendaftar akaun MIGA-i dan boleh membuat transaksi jual beli emas.

Terdapat beberapa langkah yang Anda mesti ambil untuk mendaftar untuk MIGA-i, iaitu seperti berikut:

 • Login ke akaun Maybank2u Anda (https://www.maybank2u.com.my/home/m2u/common/login.do).
 • Masukkan User ID dan Password seperti biasa.
 • Pada halaman utama, klik tab Apply > Investment.
 • Pilih produk Maybank Islamic Gold Account-i (MIGA-i).
 • Klik Apply Now.
jual beli emas di maybank miga i
 • Lengkapkan 4 bahagian butiran mengenai maklumat peribadi Anda sehingga selesai > klik Save & Next.

Personal details: email address, country of permanent residence, mailing address, postcode, city, and state.

Employment details: occupation, employer name, sector, employment type, monthly income, source of income.

Account details: estimated monthly account activity, purpose of account opening, transfer from.

Declaration and terms and conditions

 • Klik “Yes, i have …” dan klik Save & Next.
 • Jika kesemua butiran sudah lengkap, Anda sahkan maklumat pribadi Anda dan klik Confirm.
melabur emas di maybank miga i
 • Selesai

Kini Anda telah berjaya membuat akaun MIGA-i dan Anda boleh mula melabur dalam emas atau membeli dan menjual emas di Maybank2u.

Anda perlu tahu bahawa akaun MIGA-i telah didaftarkan tetapi belum lagi aktif. Untuk dapat mengaktifkan Anda perlu melabur minimum RM10 sahaja.

Cara Pelaburan Emas di Maybank MIGA-i

Terdapat beberapa langkah yang perlu Anda lakukan untuk dapat melabur emas dalam akaun MIGA-i Maybank2u yang Anda buat sebelum ini, iaitu seperti berikut:

 • Untuk aktifkan akaun MIGA-i Maybank2u Anda perlu melabur sekurang-kurangnya RM10 dengan klik Invest Now.
pelaburan emas di miga i maybank2u
 • Akan dipaparkan harga beli semasa ketika itu. Pastinya ianya berbeza-beza mengikut harga emas dunia.

Current Standard Price untuk harga emas 100 gram dan ke bawah manakala Current Preferential Price untuk harga lebih 100 gram.

 • Masukkan sahaja nilai RM atau Anda ingin beli mengikut berat emas (gram). Contoh, beli 1 gram iaitu harga RM247.23.
 • Jika OK, klik Calculate.
 • Pilih akaun simpanan emas Anda pada bahagian Transfer Form.
 • Masukkan referral code untuk dapatkan 0.01 g secara percuma khusus untuk mereka yang baru daftar (Jika ada).
 • Klik Invest Now.
jual beli emas di maybank islamic gold account i
 • Selesai

Tahniah! kini Anda telah berjaya memiliki 1 gram emas dalam akaun MIGA-i Maybank Anda. Selepas ini Anda boleh membeli atau menjual emas menggunakan akaun MIGA-i ini melalui Maybank2u.

Jika cukup 1 gram, 100 gram atau lebih, Anda boleh memohon untuk menukar emas digital yang Anda Anda kepada emas bar fizikal. Jadi Anda boleh melabur dalam emas untuk rancangan masa depan Anda.

Anda perlu tahu bahawa MIGA-i adalah salah satu platform dagangan emas dalam talian yang paling dipercayai selain Hellogold dan Public Gold.