Cara Membaca Candlestick | Sejarah, Kelebihan, Elemen, Ciri

Bagi Anda yang masuk dunia pelaburan atau perdagangan instrumen pelaburan seperti saham, crypto, komoditi, dan sebagainya, sudah tentu Anda sudah tahu tentang carta.

Tidak kira platform yang Anda gunakan, pergerakan harga yang muncul adalah sama. Data sejarah pergerakan harga akan digunakan sebagai medium untuk menjalankan analisis teknikal.

Terdapat pelbagai jenis carta yang sering digunakan oleh pedagang dan pelabur. Setiap carta ini tentunya mempunyai ciri dan kelebihan tersendiri.

Salah satu carta kegemaran yang paling banyak digunakan ialah candlestick. Seperti namanya, carta ini mempunyai bentuk yang sama seperti lilin.

Fungsi candlestick ini sangat penting untuk menjalankan analisis teknikal. Tetapi ada sesetengah orang yang masih tidak boleh membaca candlestick.

Jangan risau kerana artikel ini akan menerangkan sepenuhnya cara membaca candlestick.

Mengenali Carta Candlestick

Sebelum belajar tentang cara membaca candlestick, Anda mesti tahu ciri-ciri candlestick terlebih dahulu.

Anatomi seperti candlestick ini bukan tanpa makna, tetapi setiap elemen di dalamnya mempunyai makna.

Anda perlu tahu bahawa carta candlestick ini boleh memberi kita maklumat tentang 4 harga iaitu harga buka, harga tutup, harga tertinggi dan harga terendah.

Anda boleh tengok gambar di bawah.

carta candlestick

Imej di atas menunjukkan dinamik open high low close (OHLC) harga dalam timeframe satu minggu. Garisan di atas batang lilin mewakili harga tertinggi (high) dan juga dikenali sebagai upper shadow.

Sementara itu, garisan di bawah batang lilin mewakili harga terendah (low), jadi dipanggil low shadow.

Badan batang lilin ini menerangkan harga pembukaan dan penutupan.

Jika warna candlestick merah atau hitam, bermakna harga penutup adalah lebih rendah daripada harga pembukaan.

Sementara itu, jika candlestick berwarna hijau atau putih, maka harga penutupan adalah lebih tinggi daripada harga pembukaan.

Sejarah Carta Candlestick

sejarah carta candlestick
Credit: freepik.com

Anda perlu tahu bahawa Munehisa Honma adalah orang yang berjaya menjadikan candlestick ini popular.

Honma ialah seorang warga Jepun yang merupakan seorang peniaga komoditi beras pada abad ke-18.

Setiap hari, Honama merekodkan pergerakan harga beras pada kayu. Lama kelamaan, Honma menemui corak berulang bagi blok harga yang dilukisnya.

Honma kerap menulis tentang pelbagai undang-undang perdagangan. Kaedah yang Honma gunakan sekarang telah berkembang menjadi carta candlestick yang dikenali hari ini.

Candlestick dikenali oleh dunia barat kerana peranan Steve Nison. Dia menemui kaedah ini ketika dia bertemu dengan broker Jepun pada tahun 1987.

Tidak lama selepas itu, Steve Nison menulis sebuah buku yang bertajuk “Japanese Candlestick Charting Techniques”, dan bukunya dikenali secara meluas di seluruh dunia.

Kelebihan Carta Candlestick

kelebihan carta candlestick
Credit: freepik.com

Terdapat beberapa kelebihan carta candlestick jika dibandingkan dengan beberapa carta lain, iaitu seperti berikut:

  • Mempunyai penampilan visual yang mengagumkan dan menyenangkan mata. Ini sudah tentu memudahkan orang ramai menganalisis pergerakan harga.
  • Bukan sahaja menunjukkan turun naik harga, tetapi juga menyediakan maklumat yang berkaitan dengan perubahan harga masa yang akan datang.
  • Cara membaca candlestick sangat mudah, Anda hanya perlu mengenali beberapa elemen sahaja.
  • Boleh menerangkan psikologi pasaran dengan jelas. Anda boleh mengenal pasti pihak mana yang mendominasi, sama ada pembeli atau penjual. Ini boleh diperhatikan menggunakan saiz body dan shadow.

Cara Membaca Candlestick

cara membaca candlestick
Credit: freepik.com

Anda perlu tahu bahawa untuk dapat membaca candlestick dengan sangat mudah, terdapat 4 komponen atau elemen yang perlu Anda fahami.

Jika Anda sudah memahami 4 komponen ini, maka apa-apa jenis corak candlestick akan mudah untuk Anda kenali dan tafsir tanpa perlu bergantung kepada banyak teori yang mengelirukan.

Anda boleh menganggap dinamik harga yang berlaku akibat daripada pertempuran antara penjual dan pembeli.

Setiap elemen dalam candlestick ini menunjukkan pihak mana yang menang, siapa yang kalah, siapa yang mengawal, dan pihak mana yang mempunyai peluang besar untuk memenangi pertempuran seterusnya.

Kemudian bagaimana untuk membaca candlestick dengan lebih mudah dan tepat. Okay, Anda boleh kenal pasti 4 elemen tersebut seperti berikut:

1. Kenal pasti Saiz Badan Candlestick

kenal pasti saiz badan candlestick

Saiz badan candlestick adalah elemen awal yang baik untuk Anda ketahui kerana Anda boleh mendapatkan sedikit maklumat daripada saiz candlestick yang berlaku.

Beberapa maklumat ini, iaitu:

  • Panjang badan candlestick boleh memberikan maklumat tentang kekuatan salah satu pihak.
  • Saiz badan yang memanjang bermakna momentum sedia ada semakin kuat.
  • Apabila badan candlestick kecil, ini mewakili momentum yang semakin lemah.

dengan kata lain, panjang badan candlestick boleh memberikan maklumat tentang sejauh mana harga telah bergerak sepanjang tempoh candlestick (timeframe setiap candlestick).

2. Kenal Pasti Panjang Sumbu (Shadow) Candlestick

kenal pasti panjang sumbu shadow candlestick

Sama seperti saiz badan candlestick, panjang sumbu atau shadow dalam candlestick juga boleh memberi kita beberapa maklumat.

Sumbu panjang pada candlestick menunjukkan bahawa harga bergerak dengan cepat untuk tempoh candlestick, tetapi mengalami rintangan kerana rintangan daripada pihak yang satu lagi.

Jika sumbu atau shadow semakin panjang, ini bermakna turun naik semakin meningkat.

Ini biasanya berlaku pada penghujung arah aliran, sebelum harga berbalik arah, atau apabila harga menghampiri support dan resistance penting.

3. Kenal Pasti Nisbah Panjang Badan dan Sumbu

kenal pasti nisbah panjang badan dan sumbu

Dengan mengetahui 2 elemen di atas, kita sudah mengetahui beberapa maklumat tentang keadaan semasa pasaran.

Dalam kes ini, Anda juga perlu membandingkan panjang badan dengan panjang sumbu atau shadow candlestick. Manakah yang lebih panjang, badan atau sumbu candlestick?

Apabila trend harga berada pada momentum yang tinggi, Anda selalunya akan mendapati candlestick yang mempunyai badan yang panjang dan sumbu pendek.

Apabila keadaan pasaran mengalami ketidaktentuan, maka turun naik akan meningkat sehingga badan candlestick akan pendek dan panjang sumbu akan lebih panjang daripada badan candlestick.

4. Kenal pasti Kedudukan Badan Candlestick

kenal pasti kedudukan badan candlestick

Pada asasnya elemen ini merupakan perkembangan daripada elemen sebelumnya.

Pernahkah Anda menjumpai candlestick yang mempunyai sumbu atau shadow panjang dengan kedudukan badan di satu hujung?

Ini menunjukkan tentangan yang dilakukan oleh salah satu pihak.

Candlestick yang mempunyai kedudukan badan di tengah-tengah sumbu atau shadow bawah dan atas menunjukkan keraguan atau ketidakpastian yang berlaku dalam pasaran.


Dalam kes ini Anda boleh membaca pelbagai rujukan tentang pelbagai jenis corak candlestick yang wujud.

Tetapi pengetahuan tentang elemen candlestick masih perlu diutamakan. Jika Anda berjaya mengetahui setiap elemen dengan baik, maka Anda boleh menguasai cara membaca candlestick yang lebih mudah dan tepat.

Dengan memahami 4 elemen dalam candlestick, sudah tentu Anda boleh memahami setiap candlestick tanpa perlu menghafal nama dan pembentukan setiap corak candlestick.

Anda perlu ingat bahawa untuk menjadi seorang peniaga atau pelabur profesional kita perlu membangunkan strategi di luar keadaan pasaran biasa dan mengelakkan kesilapan biasa dalam perdagangan dan pelaburan.

Seperti yang dijelaskan sebelum ini dengan mengetahui 4 elemen candlestick Anda akan dapat mengetahui banyak maklumat tentang pasaran.

Jika Anda memahami perkara ini, maka membaca pergerakan pasaran dan meramalkan arah harga seterusnya akan menjadi lebih mudah daripada harus menghafal corak candlestick sedia ada.