Diskaun Bayaran Balik Pinjaman PTPTN | All Maklumat Terkini

Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dengan tulus menyambut baik insentif yang telah diumumkan bagi peminjam PTPTN.

Semasa penyampaian Belanjawan 2023 oleh Yang Amat Berhormat Dato’ Seri Anwar bin Ibrahim, Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, dengan tema ‘Membangun Malaysia MADANI’.

Insentif yang ditawarkan kepada peminjam PTPTN ini merupakan bukti nyata komitmen Kerajaan dalam memberi sokongan kepada usaha PTPTN sebagai agensi di bawah Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT).

Hal itu dengan tujuan menjaga kesejahteraan peminjam dan memastikan kelestarian dana pinjaman pendidikan untuk generasi akan datang.

Kerajaan telah sepakat untuk melaksanakan dua (2) langkah inisiatif seperti berikut:

  • Memberikan diskaun bayaran balik pinjaman PTPTN sebanyak 20 peratus selama tiga (3) bulan bermula dari 1 Mac 2023; dan
  • Memberikan penangguhan bayaran balik kepada peminjam dengan pendapatan bulanan RM1,800 atau kurang selama enam (6) bulan. Permohonan untuk penangguhan ini boleh diajukan mulai 1 Mac 2023.

Pelaksanaan Diskaun Bayaran Balik PTPTN

pelaksanaan diskaun bayaran balik ptptn

Pemberlakuan diskaun bayaran balik pinjaman PTPTN sebanyak 20 peratus akan berlaku dari 1 Mac 2023 hingga 31 Mei 2023, merangkumi empat (4) kategori seperti berikut:

(%)Kategori Pemberian Diskaun
20Atas baki hutang untuk penyelesaian penuh pinjaman.
15Penyelesaian sekurang-kurangnya 50% daripada keseluruhan baki hutang.
15Bayaran balik melalui potongan gaji atau Debit Terus (Direct-Debit) mengikut jadual bayaran balik.
5Bayaran melalui aplikasi myPTPTN.

Semua peminjam PTPTN, termasuk yang telah dikenakan tindakan penguatkuasaan dan penerima Wang Pendahuluan Pinjaman (WPP), berhak menikmati manfaat insentif ini.

Peminjam yang berniat untuk menyelesaikan pinjaman secara penuh atau sekurang-kurangnya 50% daripada baki hutang, perlu mengesahkan baki pinjaman melalui aplikasi myPTPTN atau portal rasmi PTPTN di www.ptptn.gov.my.

Atau boleh berhubung dengan Eksekutif Pemasaran PTPTN sebelum melakukan bayaran melalui saluran pembayaran yang disediakan.

Peminjam yang sedang melaksanakan bayaran balik melalui potongan gaji atau Debit Terus (Direct Debit), akan mendapat diskaun 15% secara automatik.

Sementara itu, bagi peminjam yang berhasrat untuk melibatkan potongan gaji atau Debit Terus (Direct Debit), boleh membuat permohonan melalui aplikasi myPTPTN atau portal rasmi PTPTN di www.ptptn.gov.my.

Peminjam boleh memilih salah satu atau kedua-dua saluran ini untuk menikmati insentif yang ditawarkan.

Selain itu, diskaun sebanyak 5% turut diberikan untuk bayaran balik yang dilakukan menerusi aplikasi myPTPTN.

Peminjam boleh memuat turun aplikasi myPTPTN melalui “App Store” untuk pengguna iOS, “Play Store” untuk pengguna Android, dan “Huawei AppGallery” untuk pengguna Huawei.

Proses keamanan yang mudah perlu dilalui oleh peminjam PTPTN, dan selepas itu mereka boleh menggunakan aplikasi ini dengan cepat dan dengan jaminan keselamatan.

Peminjam juga mempunyai akses kepada portal myPTPTN melalui pelayar web di myptptn.ptptn.gov.my.

Pelaksanaan Penangguhan Bayaran Balik Pinjaman PTPTN

pelaksanaan penangguhan bayaran balik pinjaman ptptn

Proses penangguhan bayaran balik dijalankan mengikut langkah-langkah berikut:

  • Semua peminjam yang sedang berada dalam tempoh pembayaran balik dan mempunyai pendapatan bulanan tidak melebihi RM1,800.00 (gaji kasar) berhak memohon penangguhan, dengan pengecualian bagi peminjam yang telah menyertai Program Pengurusan Hutang (DMP) di bawah Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) untuk pinjaman PTPTN.
  • Permohonan penangguhan boleh dimulakan mulai 1 Mac 2023 menerusi portal rasmi PTPTN di www.ptptn.gov.my.
  • Peminjam perlu mengisi maklumat perhubungan, maklumat pekerjaan, memuat naik dokumen pendapatan bulanan terkini, dan memberikan perakuan kebenaran terhadap maklumat yang diberikan.
  • PTPTN akan memberikan maklumat mengenai status kelulusan melalui emel, yang akan dihantar semasa peminjam membuat permohonan dalam tempoh 14 hari bekerja selepas permohonan diterima.
  • Peminjam yang mendapat kelulusan untuk penangguhan akan dikecualikan daripada sebarang tindakan penguatkuasaan dan undang-undang semasa tempoh penangguhan bayaran balik berkuatkuasa. Selain itu, tiada kos pentadbiran atau ujrah dikenakan sepanjang tempoh penangguhan ini berlaku.

Cara Memohon

cara memohon diskaun bayaran balik pinjaman ptptn

Berikut ialah beberapa cara mohon diskaun bayaran balik pinjaman PTPTN.

(%)HuraianCara Mohon
20Atas baki hutang untuk penyelesaian penuh pinjaman.20% dan 15%: Anda perlu mengesahkan baki pinjaman menerusi aplikasi myPTPTN atau Laman Rasmi PTPTN, atau boleh menghubungi Eksekutif Pemasaran.
15Penyelesaian sekurang-kurangnya 50% daripada keseluruhan baki hutang.20% dan 15%: Anda perlu mengesahkan baki pinjaman menerusi aplikasi myPTPTN atau Laman Rasmi PTPTN, atau boleh menghubungi Eksekutif Pemasaran.
15Bayaran balik melalui potongan gaji atau Debit Terus (Direct-Debit) mengikut jadual bayaran balik.15%:

– Peminjam yang sedang melaksanakan bayaran balik melalui potongan gaji atau Debit Terus (Direct Debit) akan mendapat diskaun secara automatik.

– Bagi peminjam yang ingin mengaktifkan potongan gaji atau Debit Terus (Direct Debit), boleh membuat permohonan melalui aplikasi myPTPTN atau Laman Rasmi PTPTN.
5Bayaran melalui aplikasi myPTPTN.5%: Peminjam berpeluang untuk memuat turun aplikasi myPTPTN melalui “App Store” untuk pengguna iOS, “Play Store” untuk pengguna Android, dan “Huawei AppGallery” bagi pengguna Huawei.

Peminjam PTPTN hanya perlu melalui proses aturan keselamatan yang mudah, kemudian mereka boleh menggunakan aplikasi ini dengan cepat dan selamat.

Selain itu, peminjam juga boleh mengakses dan melayari Laman Rasmi PTPTN.